Door: Martijn de Groot, Research Director Quantified Self Institite

Verschenen in o.a.: Mobile Doctors, 13 juli 2016

Op 17 november 2014 schreef ik het blog ‘Welke activity tracker moet ik nu kiezen?’ in een poging overzicht te creëren in de wereld van dewearable technologies; een markt die de laatste jaren explosief gegroeid is. Ik schreef destijds ook dat betrouwbaarheid (meten ze bij herhaalde metingen in dezelfde omstandigheid hetzelfde?) belangrijker is dan validiteit (meten ze wat ze beloven te meten?).

Inmiddels hebben we ons eigen wetenschappelijk onderzoek naar de betrouwbaarheid en validiteit van de verschillende beschikbare devices gepubliceerd. Nu pas? Ja, nu pas (althans, in oktober 2015, maar dan nog). Onderzoek doen kost nu eenmaal veel tijd. Dat geldt zeker voor het publiceren van de resultaten, daarom deelden we onze belangrijkste conclusies eerder alvast met Computeridee, gevolgd door KQED (het grootste mediakanaal in Silicon Valley/Bay Area) en RTL Nieuws. Intussen hebben we een tweede studie afgerond, maar voordat die gepubliceerd is zijn we opnieuw een paar maanden verder.

Vandaar dit blog centraal mét alvast een kijkje in de keuken.

Wetenschappelijk onderzoek
Samen met onderzoekers van het Lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing van de Hanzehogeschool Groningen en het Centrum voor Beweging en Onderzoek (CBO Groningen) hebben we tien populaire activity trackers onder de loep genomen. In het kort bestond dit onderzoek eruit dat we een groep proefpersonen de verschillende trackers hebben laten testen, zowel in een laboratoriumsetting (waarbij de metingen werden vergeleken met de gouden standaard; een handteller die – leuk om te vermelden – na al die duizenden stappen is stukgegaan) als buiten, in het wild, op een gewone werkdag. Recent hebben we nog eens tien populaire activity trackers in het lab getest.
De resultaten waren over het algemeen boven verwachting, met name op het vlak van de betrouwbaarheid. Wat betreft de validiteit kan gezegd worden dat die in het algemeen minder goed is bij activity trackers die om de pols worden gedragen. (En dat is in feite logisch: ‘polstrackers’ letten op armbewegingen. In het lab, op de loopband, gaat dit nog behoorlijk goed (1 armzwaai = 1 looppas ) maar in het echte leven zwaai je ook wel eens met een arm bij het koffiezetten.)

Uit de twintig geteste trackers is de volgende top 5 naar voren gekomen:
1. Fitbit Zip
2. Apple Watch
3. Misfit Shine
4. Withings Pulse
5. Jawbone Up

Fitbit Zip
De Fitbit Zip kwam als allerbeste uit onze test. En het is ook nog eens de goedkoopste. Voor zo’n 50 euro heb je er al een in je bezit. Fitbit verdient sowieso een eervolle vermelding vanwege de veelheid aan producten die ze aanbieden; voor elk wat wils, zogezegd. Ik ben zelf erg gehecht aan mijn
Fitbit One, die is iets duurder (de prijs ligt rond de €100) en net zo goed als de Zip. Je kan dus rustig zeggen dat Fitbit niet voor niets marktleider is. Het is zelfs een beursgenoteerd bedrijf geworden – hoewel huidige investeerders zich wel wat zorgen maken of Fitbit de enorme groei van de afgelopen jaren vol kan houden.

Apple Watch
De stappenteller aan boord van de Apple Watch blijkt ook zeer accuraat. Wij hebben de Sport-versie getest, maar gaan er vanuit dat de resultaten voor alle andere slimme horloges van Apple hetzelfde zijn. De Apple Watch bleek in onze test net even iets beter dan de Pebble Smartwatch. Als je hem puur en alleen als activity tracker wil gebruiken is de Apple Watch misschien een beetje een dure aanschaf, maar wanneer je fan bent van Apple producten zeker het overwegen waard. Voor mensen die zich druk maken over privacy en dataveiligheid, is het fijn om te weten dat de Apple Watch wat dat betreft een gesloten systeem heeft, daar kan geen van de andere producenten aan tippen.

Misfit Shine
De Misfit Shine is ook een prima tracker. Je betaalt er ongeveer 100 euro voor. Wat met name heel handig is aan de Shine is dat je hem kan dragen waar je maar wilt, hoewel wij hem alleen maar getest hebben bij het dragen op de heup. En hij is bovendien waterdicht; wat goed van pas komt als je regelmatig zwemt en ook die bewegingen wilt monitoren. Het goedkopere broertje van de Shine, de Flash (ca €60), presteert overigens aanmerkelijk minder goed.

Withings Pulse
Deze enige activity tracker van Europese (Franse) makelij komt ook prima uit de test. De Withings Pulse maakt onderdeel van een heel ecosysteem van producten zoals een weegschaal, bloeddrukmeter, babymonitor, slaapmonitor, etc. (En voor wie echt iets moois wil heeft Withings ook i.s.m. een Zwitserse horlogemaker de Activité ontwikkeld; een activity tracker in de vorm van een stijlvol polshorloge, maar dit terzijde.)
De Withings Pulse is naast een stappenteller trouwens tevens een hartslagmeter. Die functie hebben we niet officieel getest, maar onze indruk is dat die niet heel goed is.

Jawbone Up
Prima tracker met een heel plezierige app. Is in onze testen hekkensluiter wat betreft acceptabele validiteit en betrouwbaarheid, ofwel niet de beste, maar wel goed genoeg, zeker voor een armband. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar persoonlijk vind ik de Jawbone armbanden mooi vormgegeven; stoer en robuust. De eerste generatie had een heel irritant dopje wat ik (en velen
Jawbone gebruikers met mij) snel kwijtraakte. Gelukkig is de derde generatie (Jawbone Up 3) zonder dopje, alleen met ca 160 Euro wel twee keer zo duur als de eerste generatie.

Activity trackers van sportmerken
Opvallend is hoe de activity trackers van twee grote sportmerken het doen. De Garmin Vivosmart is een heel behoorlijke activity tracker, maar doet het eigenlijk vooral goed bij lage snelheden. Dat is op zichzelf wel een prestatie, de meeste activity trackers zijn hier niet gevoelig genoeg. Alleen van een sportmerk verwacht je misschien wel dat hij het juist bij hoge snelheden goed doet. De resultaten van de Nike+ Fuelband vielen ronduit tegen. En dan te bedenken dat deze, met zijn verkoopprijs van maar liefst €150, een paar jaar lang een van de drie meest verkochte trackers was. Je zou bijna tegen Nike willen zeggen: ‘Schoenmaker blijf bij je leest’, maar dat hadden ze zelf ook al bedacht, er komt namelijk geen nieuwe op de markt.