Wij, Annemiek Hensens en Dirkje Vissia, lopen stage bij het Quantified Self Institute (QSI), Hanzehogeschool Groningen. Annemiek studeert Human Technology, Dirkje studeert Toegepaste Psychologie, allebei aan de Hanzehogeschool. Op deze blog houden wij bij hoe wij ons Health Project opzetten en begeleiden.

Na de succesvolle opzet en uitvoering in december 2014 van de ‘Health Battle’ op het Werkman College in Groningen door twee andere stagiaires, ontstond het plan bij het QSI dit vaker te organiseren. De Health Battle afgelopen december en het Health Project dat op dit moment gaande is, worden uitgevoerd in het kader van Wearable Technologies for Active Living (WTAL), gericht op het ontwikkelen van een nieuwe wearable voor kinderen en jongeren.

Er is contact gelegd met de Borgmanschool Groningen, locatie Vinken. Het idee van een project gericht op gezondheid werd met veel enthousiasme ontvangen, echter er moest nog wel een en ander aan de opzet worden veranderd. Het zou dit keer niet om middelbare scholieren gaan, maar om leerlingen uit groep 5. De klas werkte aan een project over uitvindingen. Het Health Project sluit daar mooi bij aan.

Na bevestiging van de Borgmanschool zijn we begonnen met de voorbereidingen. In overleg is besloten dat het een ‘Health Project’ wordt in plaats van een Battle. Om strijd tussen groepen te voorkomen zullen we individuele opdrachten verspreiden. We hebben een korte presentatie in de klas gegeven, waarna de kinderen laaiend enthousiast bleken. Ze kregen na de presentatie de brief met toestemmingsformulier voor de ouders mee. Nu konden we verder met de voorbereidingen. Zo zijn we ook bezig met een draaiboek, zodat uiteindelijk een eenvoudig hanteerbaar handboek ontstaat waarmee volgende Health Projecten kunnen worden uitgevoerd.

Nadat we de toestemmingsformulieren van de ouders terug hebben gekregen (hoera, ieder kind mag meedoen!) konden we weer verder. Voor elk kind werd een account aangemaakt en alle Fitbits (we maken gebruik van de Fitbit Flex) werden aan een account gekoppeld. Het zou leuk zijn als de kinderen iets leuks meekregen, waar alle benodigdheden in zaten dachten wij. We zijn op zoek gegaan naar zakjes of doosjes. Het werden opbergdoosjes met kleurrijke naamkaartjes. Het QSI heeft een assortiment aan gekleurde bandjes zodat de kinderen zelf een kleur konden kiezen.

Na het voorbereidende werk kon het ‘Health Project’ dan eindelijk beginnen! Op woensdagmiddag 15 april zijn we met drie grote dozen met 35 Fitbit Flex’en erin naar de Borgmanschool gegaan. Het was overduidelijk dat de kinderen direct wilden beginnen, het liefst gister nog! Na nog een korte uitleg van ons, hielden de kinderen het niet meer. Uitdelen maar! Een voor een mochten de kinderen hun doosjes ophalen en een bandje uitzoeken. Daarna hebben wij die bij iedereen op de juiste manier bevestigd. Ze stonden direct te springen op hun plek. Wat een geluid kan zo’n klas produceren, het zag er enorm leuk uit! En nu is het maar afwachten, de eerste twee weken zijn een nulmeting. Hierna zullen we ongeveer drie weken opdrachten via de mail en via bezoekjes uitzetten. We hebben er zin in!